divendres, 6 d’abril del 2018

44. Peix de gat, quan t'avisaven que "...d'això no en parlem...". Per Josep Maria Gomis

Resultado de imagen de peix de gat jordi tiñenaNo coneixia el llibre, però quan va sortir com una de les predileccions del club de lectors, em va atreure el títol. No vaig treure’n l’entrellat del perquè, fins que no vaig tenir el llibre a les mans. A l’autor se li nota que coneix i estima Tarragona. Que s’ha passejat pels seus carrers. El llibre s’emmarca al barri del Serrallo. Serveix d’impuls i motor per tot el seu relat. L’autor vol fer un repàs històric-novel.lat de situacions esdevingudes a la nostra ciutat, a bona part del segle XX. Encara que centra la novel·la en un esdeveniment molt concret .
Sap d'antuvi, i coneix molt bé, els tripijocs i embolics que es produïen a la postguerra civil espanyola, on passen la majoria dels fets. Sap també que s’havia de viure d’amagat i explicar mentides, o callar… o marxar cap a un altre lloc… O et feien anar obligat.
Però els que tenen una visió crítica o que no hi estan d’acord, de vegades tenen estratègies per sortir-se’n…
Quan llegeixes aquest llibre et venen al cap i recordes diferents episodis de l’època, viscuts en primera persona o per familiars. I de vegades amb l’avís dels pares de: “...d’això no en parlem…”
En aquest llibre hi fa intervenir diferents personatges, com en qualsevol vida real. Tots hi fan el seu paper… Algú de moment, triomfa, altres perden, o malviuen.
Jordi Tiñena volgué fer un llibre d’una època fosca. Amb molts detalls i d’una forma molt pedagògica. Pensem que va ser professor de l’institut de Camp-Clar durant molts anys. Però, personalment crec, que potser no va pensar que en algunes coses tenia el sentit de la premonició…
Llibre molt ben estructurat en capítols molt entenedors. Apte per llegir…i rellegir. Gran domini de l’idioma i recursos literaris. De fet era llicenciat en filologia Catalana
Amb aquesta ressenya vull donar les gràcies a títol pòstum al Jordi per aquest llibre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada