dimarts, 20 de febrer del 2018

9. Una lectora poc corrent, novel.la del prolífic Alan Bennet. Un article escrit per Josep Maria Gomis.

Josep Maria Gomis és l'avi d'en Pol i de l'Aina Español, alcoverenc, tarragoní d'adopció i home de cultura que també s'ha inscrit al nostre Club. En Josep Maria ens ha escrit un interessantíssim article sobre el llibre Una lectora poc corrent. Moltes gràcies i benvingut!
Resultat d'imatges de Una lectora poc correntNovel·la molt ben treballada i amb un esperit de síntesi (és molt curteta). Molt pedagògica.
Amb un humor anglès –com l’autor, que és també actor—descriu molt bé les interioritats del poder i la feina (si ho podem anomenar d’aquesta manera) de la monarquia anglesa, però que, de fet, podríem veure-hi reflectida qualsevol monarquia.
Poc afavoriríem la lectura si ens quedéssim només en la superficialitat dels diàlegs i en la, més que fàcil, lectura de la novel·la.
Podríem dir que és ciència ficció?
En tota l’obra hi ha una crítica molt directe, mordaç i punyent  al comportament de la monarquia anglesa. I estic segur que l’autor en fa una adaptació, potser veient les diferents monarquies. Però a la vegada hi ha una reflexió, crec que molt interessant i profunda, de les relacions que es poden establir entre les persones pel fet de tenir un llibre a les mans.  Un llibre, sinònim de cultura, que te'l pot donar una persona considerada “de baixa categoria”. O bé la nosa que això pot fer a persones que estan al voltant de la casa reial. Una lliçó d’humanitat a una persona que pel seu càrrec, està per damunt del bé i del mal (com la mateixa reina ens descobreix), i que aquesta faceta de lectora li pot fer canviar la vida.   
…també als del seu voltant…
A vegades ens quedem en la simplicitat del text. I crec que aquesta novel·la ens fa pensar una mica…
Per descomptat la recomanaria a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada