dimarts, 8 de gener del 2019

Pedra de Tartera, una opinió de Jordi Benaiges

Resultat d'imatges de Pedra de Tartera de Maria Barbal,L'obra ambientada al Pallars nadiu de l'autora transcorre durant la primera meitat del segle passat. Narra la vida de Conxa situada gairebé en la seva totalitat a l'univers rural d'aquella època fins el seu trasllat a Barcelona en la part final de la seva vida. A través d'ella veiem com de petita els seus pares la lliuren a uns oncles sense descendència residents en un altre poblet per tal d'alliberar-se de càrregues econòmiques. El fet li comporta la readaptació a un nou entorn, el descobriment de l'amor, el matrimoni, l'arribada dels fills i l'estroncament de totes les perspectives a conseqüència de la guerra civil i la post-guerra.
Es tracta d'una narració lineal en primera persona on l'autora a través d'un relat simple, un llenguatge exquisit, absència de diàlegs, un to íntim i personal més propi d'un diari, una narració impecable culta i delicada inserida d'expressions rurals, realitza una fotografia del món, la societat i la vida de pagès en els anys convulsos de la fi de la república, la guerra civil i el franquisme. Una forma de viure que en les pàgines finals té el seu contrapunt en l'esbós dur de la vida a ciutat, concretament Barcelona, on la protagonista ha de viure els seus darrers anys. Dir també que la novel·la va obtenir els premis Joaquim Ruyra (1984) i Joan Crexells (1985).
El tractament íntim i personal que Maria Barbal imprimeix al relat em va recordar enormement "La plaça del Diamant" de Mercè Rodoreda de la qual sembla nodrir-se. Fins i tot es podria dir que Conxa és l'ànima bessona de Colometa a qui uneix la resistència pel viure i l'acceptació dels esdeveniments, a part d'unes circumstàncies gairebé similars. Un reflex d'això el tenim en la frase que pronuncia la protagonista "Em sento com una pedra amuntegada en una tartera". Un tret afegit a destacar, com en tantes altres obres amb rerefons social, és allò que alguns anomenen intra-història entesa com el fer palès als ulls de tothom la vida quotidiana de persones anònimes en contraposició a la història tradicional, fets i successos que solen sacsejar el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada