dilluns, 18 de juny del 2018

La proposta de l'estiu: Cinquanta còdols al mar, de Laura Casas

Resultat d'imatges de Cinquanta còdols de mar
L'estiu comença i ja és hora de treure la pols a aquells llibres que se'ns han acumulat durant el curs. Molts de vosaltres ens heu dit que és precisament durant aquestes dates quan teniu més temps per a passar més i més pàgines! Doncs aquí estem els del Club de Dominiques per ajudar-vos una mica en aquesta fantàstica experiència de la lectura estival.
Com ja sabeu els que vàreu venir a l'escola aquell dia, l'Eduard Boada, historiador, mestre i editor, va presentar el llibre de la periodista i escriptora tarragonina Laura Casas, "Cinquanta còdols al mar". Us recordem el booktrailer per si us fa gràcia veure'l:
https://www.youtube.com/watch?v=4YqRm4OqE_0

Ens fa molta il·lusió comunicar-vos oficialment que aquest llibre és la nostra proposta literària per a l'estiu. La nostra intenció és inaugurar el curs vinent del Club en un acte de retrobament amb la presència de l'autora a la nostra escola. Aquesta nova trobada serà a principis d'octubre i no cal dir que comptem amb tots vosaltres.

El llibre Cinquanta còdols al mar és un conjunt de foto-relats acompanyats cada un d'una fotografia en blanc i negre. Podeu aconseguir el llibre a La Capona (per exemple), a la biblioteca o llegir alguns dels seus textos on-line al mateix bloc de la Laura (http://www.elandenvolatil.com/).

Qui és Laura Casas?

La càmera és una extensió de la Laura. La trobes pel carrer, a les rodes de premsa, a les festes majors, i sempre duu penjada la Fujifilm X20. Laura Casas (Tarragona,1985) és periodista i actualment treballa a Tarragona Ràdio. S’aixeca ben d’hora, a les 5 de la matinada, per despertar als tarragonins a través del 96.7FM. Dijous 19 d’abril va presentar el seu primer llibre, ‘Cinquanta còdols al mar’. És un recull de fotorelats, relats que acompanyen fotografies, o bé imatges que acompanyen textos. Cada un és una pedra que llança al mar, aquest mar que tantes vegades ha fotografiat. Alguns els ha extret del seu compte d’Instagram (@laury_winslow), on publica habitualment. 
(Text i fotografia: Arnau Martínez. Publicat a https://surtdecasa.cat/camp/llibres/entrevista-laura-casas-cinquanta-codols-de-mar)

dimarts, 12 de juny del 2018

El debat de "Wonder" a l'escola

El passat 6 de juny de 2018 es va celebrar a la Sala dels Gegants de la nostra escola el primer debat literari del Club de Lectura de Dominiques. El llibre triat va ser Wonder, de R.J. Palacio i la Noèlia Sergio, la mare de la Núria i en Martí Salabarnarda en va ser la moderadora. En aquest acte hi van assistir 20 membres del Club que van participar constantment oferint les seves opinions i comentaris. Es va tractar d'un acte sobri, senzill i entranyable on tothom s'hi va sentir ben a gust. Després d'una bona estona de debat, l'Eduard Boada, mestre, historiador i editor, va presentar la propera proposta del Club per a l'estiu: Cinquanta còdols al mar de l'escriptora tarragonina Laura Casas. En acabar l'acte l'escola va oferir un generós refrigeri que va fer les delícies de tots els participants. En definitiva, una trobada excel·lent amb un llibre excel·lent i en un ambient immillorable.



dilluns, 11 de juny del 2018

Wonder, la meva opinió del 2 de maig del 2016. A càrrec de Joan Abentín.

Resultat d'imatges de Wonder llibreHola amics i amigues. Us faré una confessió: tinc un bloc literari personal sobre llibres on vaig fent ressenyes i recordatoris de tot el que vaig llegint. Resulta que el 2 de maig de 2016 vaig penjar la meva opinió de Wonder, i ara, un cop passat el debat, em fa gràcia compartir-la per tots vosaltres. 

Vaig trobar un amic llegint aquest llibre, vaig trobar uns exemplars a l'escola, un parell de persones amb criteri  i credibilitat me'l van recomanar (gràcies Anna i Ramon), i... bé, davant de tanta bona premsa i de persecució envers la meva innocent persona (!), vaig cedir i el vaig agafar prestat. I, ...quin encert, perquè va ser començar i no deixar-lo. Sincerament, feia temps que no llegia un llibre tan bonic. I és que Wonder de RJ Palacio és una novel·la espectacular, carregada de vida i de necessària lectura per a tots els públics. Al principi tenia la sensació que estava llegint una història ensucrada i sensiblera, però poc a poc t'enganxes de tal manera, que l'acabes vivint quasi en primera persona. Realment com a mestre de de Primària que sóc, tenia la sensació d'estar ficat dins de la història, ja que el llibre reflecteix clarament el que es pot coure dins d'una aula en uns situació semblant. La presència de l'August Pullman en el nou curs de 5è de Primària, un nen de cara deforme a causa d'una malaltia facial, provoca diferents reaccions entre els nous companys de l'escola Beecher. Penso que l'autora encerta plenament en totes les opcions emocionals presentades: solidaritat, por, llàstima, valentia, angúnia, pena, rebuig, tristesa, ... tot escalfadet amb cura i cuinat en petites historietes que giren al voltant del dia a dia de l'August durant tot el seu any acadèmic. Destaco també l'estructura formal del llibre, basada en diverses versions de l'acció narrades paulatinament pels diferents protagonistes. Possiblement tot és massa previsible argumentalment, però les sensacions que et deixa després de passar cada pàgina són memorables. Penso que aquest llibre hauria de ser obligatori a Cicle Superior de cada escola catalana, ja que Wonder és molt més que literatura, és una lliçó de vida.